Till alla medlemmar i Svenska 2.4mR Förbundet
Vid Svenska 2.4mR Förbundets årsmöte 2017-08-18 efterlystes en uppdaterad sammanställning över deltagandet i förbundets rankingseglingar. Jag har därför uppdaterat det diagram som redovisats i förbundets årsberättelser under tidigare år.
Diagrammet bekräftar den bild många av oss känner – utvecklingen för svensk 2.4-segling är inte särskilt positiv. Följande iakttagelser kan göras:
- Antalet svenska seglare som deltagit i åtminstone en rankingsegling under säsongen har sedan 1999 aldrig varit lägre än 2016.
- Totala antalet deltagare i snitt per regatta – svenska och utländska – har sedan 1999 aldrig varit lägre än 2016.
- Sedan 1999 har antalet svenska deltagare i snitt per regatta har aldrig varit lägre än 2016. Undantaget är 2000 då flera svenska 2.4-seglare som deltog i VM i Australien tidigare det året fick hem sina båtar först då säsongen här hemma var långt framskriden.
Diskussionen om vad som kan göras för att stärka svensk 2.4-segling är därför mycket angelägen. Låt oss alla hjälpas åt att på olika sätt stärka klassen! Ska vi enas om att VM i Gävle nästa år kan bli en vändpunkt?
Saltsjöbaden i augusti 2017
Bertil Grandinson
SWE 400
I samband med Rankingen i Ljungskile så fick jag två funderingar i huvudet som har hängt kvar sedan dess, och de hänger ihop detta. Dels var det varför det bara kommer 14 båtar och dels var det varför skall det kosta nästan 1.500 kr att segla en tävling? Vid en djupare analys, så hittade jag förklaringar på detta, men jag har skrivit ner det, och avslutar med lite förslag på att öka klassen.
Jag började göra en liknande analys som denna artikel, men inte lika djupgående. Det jag fann var att det varit 13-15 båtar dom senaste åren på Rankingen på hösten på Västkusten, så det kändes inte så mycket att det var Ljungskiles ”fel”, utan mer att det blir långt för båtarna från Ostkusten (?).
Sedan är då frågan varför det skall vara så dyrt? Det jag har inkluderat är
* Medlemsavgift i förbundet – 600 kr
* Startavgift – 700 kr
* Tävlingslicens – 150 kr
(Nu är jag boende i Ljungskile, så jag slipper boende- och matkostnader.)
Om man börjar med medlemsavgiften, så började jag med att jämföra andra en-, två- och tremannsbåtar. Och 2.4-förbudet är klart dyrast. Så jag fortsatte med att kika igenom Resultaträkningen för de senaste åren, och där hittar jag inga konstigheter på de kostnader som finns år för år. Problemet är på intäktssidan, eller rättare sagt antalet medlemmar. Så jag förstår att avgiften ligger på den nivå den är.
När det gäller startavgiften, så ligger den på alla Rankingtävlingar på 500-700 kr, så har var heller inget onaturligt. Skillnader kan bero på vad som ingår, t ex i Ljungskile ingick det hamburgare, öl och lite annat.
Avslutningsvis, så är det Tävlingslicensen, vilket är en fjärde (!) avgift man som seglare betalar till Svenska Seglarförbundet (klubbavgift, förbundsavgift, sanktionsavgift och licens).
Så det finns inte mycket att ”kapa” rakt av. Möjligen kan man införa en ”prova-på-medlemsavgift” på 300 kr, för den som vill testa och vara med på en rankingsegling?
Så vad kan man göra för att få fler till att segla / segla fler tävlingar? Detta är en punkt som varit uppe i ett antal år på årsmöten, styrelsemöten etc. Så det är inget som man valt att blunda för, men tyvärr är trenden nedåtgående. Här är lite tankar:
* Fadder – Ett problem känns som det är svårt att komma över första steget. Man seglar en Rankingtävling ”på hemmaplan”, men sedan åker man inte ut på andra Rankingar. Kanske skall några av dom erfarna seglarna ta en seglar eller två under sina vingar och pusha och hjälpa till? Hur exakt det skall gå till vet jag inte.
* Fler tävlingar – Jag vet inte hur det ser ut på andra håll i landet, men på Västkusten är det i princip bara Rankingseglingar och Majbrasan i Ljungskile (med 3-4 båtar). Kanske man kan prova att köra en ”Flottiljserie” med seglingar i Halmstad, Göteborg, Ljungskile etc. Jag har sett att man funderar på att ha med 2.4mR på Frostbite i Marstrand i december. Det skulle ju kunna vara en perfekt säsongsavslutning. Man kan försöka få med oss på ”Lilla Tjörn Runt”, vilket är en distanssegling på 5 Nm.
* Facebook-grupp – Jag tycker att informationen / flödet på hemsidan är jättebra. Stor eloge till jobbet här, men tyvärr blir det mycket envägs information. Ett sätt kan vara att få igång en Facebook-grupp för 2.4mR-segling i Sverige. Och därigenom trigga fler att komma på tävlingarna, dela med sig av händelser etc.
Jag kan ha fel i vissa antaganden ovan, men hoppas detta kan bidra till debatten och att fler delar sina tankar.
Avslutningsvis så tycker jag ni i Styrelsen gör ett kanonjobb och det verkar finnas en bra gemenskap.
Se’gla ut
Bosse, numera ensam skeppare på SWE-376 Wild Honey II
Hej
Jag tror att anledningen till att deltagandet var lågt i Ljungskile mer har att göra med almanackan än resor och kostnader, slutet Augusti början September är en körig tid för många. Våra seglingar konkurrerar med många andra aktiviteter. För mig var det en jobbresa till Italien och om det inte varit för den så hade jag varit i Norge och kappseglat den helgen.
Jag gillar din tanke med fadder, jag har varit inne på den iden tidigare att vid kappseglingar ska ha någon form av coachning, där toppbåtarna ska hjälpa till med tips mellan seglingarna.
Det finns inga krav på medlemskap i förbundet för att delta i 2.4mR rankingseglingar, men man får inga poäng i nationella rankingserien. Så det är inte ett problem för att prova på, men det är alltid trevligt om man blir medlem i förbundet.
Hemsidan, eftersom jag är webmastern i förbundet så tackar jag för uppskattningen, jag lägger ungefär ner 100 – 150 timmar per år på den.
Jag håller med om att det blir mycket envägskommunikation, men det är som alltid fritt att komma med material och att kommentera inläggen så det är mycket upp till medlemmarna att engagera sig. Själv är jag inte aktiv på Facebook och om någon vill administrera en sådan grupp så är det fritt att starta en, det problemet är som jag har sett är att om man har flera kanaler ut så riskerar båda att bli förhållandevis inaktiva och det är synd.
Det som jag tror är den effektivaste sättet att öka intresset är att på lokal nivå få aktiva flottiljer med regelbunden träning/segling. Sedan att få dessa seglare att resa till rankingseglingarna är nästa problem och då kan fadder system funka.
Henrik
SWE 420
Webmaster
Hej igen,
Tack för dom klargörande svaren. När det gäller facebook, så hittade jag en grupp som vi kan aktivera lite mera
“SWE 2.4 mR gruppen”.
Se’gla ut
Bosse, SWE-376, Wild Honey II
Det Norske 2.4 miljøet har vokst jevnt de siste årene, og 2017 er et av de beste årene noen sinne med tanke på deltagelse i den norske rankingen. Mye er årsaken til det, men man MÅ være synlige, tilby prøveseiling, aktiv hjemmeside og en Facebook side. Intereserte seilere må finne info om 2.4 lett!!